Využití granátového jablka

Grenadina - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti      Z granátového jablka se využívá především šťáva, ze které se dělá řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Známý je také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Je to sytě červený chladný nápoj z čerstvých granátových jablek. Granátová jablka poválíme, rozřízneme a vymačkáme skvěle červenou lahodnou šťávu Podáváme vychlazené Můžeme ředit vychlazenou minerálkou

     Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha ovocných salátů nebo sorbetů. V teplé kuchyni se přidává především k drůbeži, grilovanému masu a rybáma do některých pikantních pokrmů. V Asii se využívá i jako koření, k tomuto účelu se lépe hodí divoce rostoucí rostliny, především z úpatí Himálaje.

     Z granátových jablek se také připravuje zavařenina.

 

     Z listů granátovníku se připravuje chutný čaj, a protože květy, slupky nezralých plodů, kořeny a kůra obsahují barvivo, barvily se jím v Orientě koberce a látky.

     V neposlední řadě je také nutno podotknout, že se granátová jablka široce využívají v kosmetickém průmyslu.

     Využívá se i neobyčejně tvrdé žluté dřevo marhaníku.

související
Ovocný salát s granátovým jablkem, Teplý jehněčí salát s mátou a granátovým jablkem
Granátová jablka se rozmnožují hlavně řízkováním, ale jde to i semeny.
Aromatické ovoce se sladkokyselou chutí

Příspěvků: 1Komentáře

 
 Využitie
Andreas 25.2.15 - 10:14
 
reklama