vytisknuto z adresy: http://exoticke-ovoce.coajak.cz/home/opuncie/opuncie-popis.htm
zpět na prohlížení webu

Opuncie - popis

{NAZEV} - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti  
RostlinaOpuncie mexická
LatinskyOpuntia ficus-indica
Další názvy- indiánské fíky
- cactus pear, prickly pear - anglicky
- nopal, tuna, higo - španělsky
- fico d’India, fico - italsky
- nopalli - aztécky
ChuťChuť opuncie je sladká a poměrně exotická. Připomíná sladké hrušky.
Konzumace  Konzumuje se pouze dužnina, která je křehká a šťavnatá (semínka se mohou konzumovat také).
Pokožka plodů je pokryta jemnými chloupky, které je nutné pečlivě před konzumací setřít suchým hadříkem (opuncie z obchodu již většinou chloupky nemají).
Plod je možné rozkrojit na poloviny a vyjíst lžičkou, nebo opatrně oloupat a jíst jako banán (pro snažší loupání lze plod namočit na pár hodin do vody). V dužně jsou velká tvrdá semena.
Při kozumaci velkého množství může dojít u některých osob k žaludečním potížím.

Popis rostliny a plodu

Opuncie je kaktus. Kaktusy jsou článkovité rostliny, kterým po čase zdřevnatí spodní část a mohou vyrůst až do výše 1 až 4 m.

Plod roste na konci plochých oválných listů a skutečně se tvarem podobá fíku. Jsou tvrdé, váží 70 až 300 g. Velikost plodu je 5-10 cm Barva plodu přechází od zelené přes červenou až po žlutou. Listy i plody mají na sobě trsy jemných a velice ostrých ostnů (v případě dotyku se zabodnou do kůže a velmi těžce se odstraňují - nejsnáze to jde pomocí vosku - nakapat rozehřátý a po stuhnutí odstranit i s ostny).

Opuncie mexická má dvě varianty:

  • Opuncia ficus-indica f. amyclaea je s trny 
  • Opuncia ficus-indica f. inermis je beztrnná

Existuje více než 200 druhů opuncií.

Využití

1) Plod - konzumuje se syrový. Případně upravovaný:

  • džusy
  • alkoholické nápoje
  • vařené k drůbeži a rybám, na omáčky, krémy, džemy
  • vyrábí se z něj tekuté sladidlo, přidává se do cukrovinek

2) Nejmladší stonkové části se používají jako zelenina
3) Celé rostliny se odtrnují a používají se jako krmivo
4) Barvivo - z červce nopálového parazitujícího na stoncích vzníká barvivo karmín
5) Farmaceutika (olej ze semen), kosmetické produkty, výroba papíru (ze stonků), zemědělství (meziplodina, agroslesní systémy, antierozní rostlina, ploty, větrolamy)

Prospěšné účinky na organismus

Opuncie obsahuje sloučeniny, které znesnadňují vstřebávání tuků do těla. Experti z Británie účinné látky z opuncie extrahovali a použili do koncentrátu (prodává se v tabletách Proactol). Klinické testy na univerzitách v Británii prokázaly, že se tyto organické sloučeniny z opuncie váží na tuky v potravě a znesnadňují jejich vstřebávání do těla.

Původ

Opuncie mexická pochází ze Střední Ameriky - z oblasti rozkládající se od Kanady po Ohňovou zemi.
S cíleným pěstováním se začalo asi před 8000 až 9000 lety v centrálním Mexiku.

Výskyt

Po objevení Ameriky (v evropských pramenech pochází z roku 1515, kdy byla nalezena na Haiti) se opuncie rozšířily do Středozemí a dále do ostatních částí světa. V současnosti jsou nejvíce pěstované v Mexiku, Brazílii, Bolívii, USA, Itálii, severní a jižní Africe a v Indii.

(14. 10. 2009)
obrázky k článku
Opuncie - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiČervená opuncie - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiOpuncie - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiSklizená Opuncie - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti
Opuntia ficus indica - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiOpuncie - ovoce - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiOpuncie - ovoce - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiopuntia-ficus-indica-ovoce-4.jpg - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiOpuncie - ovoce - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti