kategorie: Ovoce


Fík - popis

Avokádo  
RostlinaFíkovník smokvoň
LatinskyFicus carica
ChuťVelice sladká
Konzumace  Fíky se pojídají čerstvé nebo sušené, z čerstvých fíků se připravují džusy, kompoty, saláty, marmelády, vína, likéry. Také se pojídají plněné různými náplněmi (sýrem, šunkou, ...). Sušené fíky se plní např. ořechy. Výborné jsou také kandované fíky. Při nadměrné konzumaci fíků, může dojít k nežádanému efektu - zažívacím problémům a průjmu.

Plod

Fík - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti Čerstvé fíky obsahují cca 80% vody, provitamín A, malé množství vitamínu C, vitamín B2, bílkoviny, aminokyseliny, draslík, pektiny, organické kyseliny, vlákninu, fermenty, slizy a 20 až 26% sacharidů.

Sušené fíky obsahují až 75% sacharidů, 6% bílkovin, asi 1% tuků a jsou takřka bez vitamínu C.

Dužina může být bílá, fialová, černá nebo červená, velikost plodů se dle odrůdy pohybuje od 1 do 9 cm.

Pro prodej čerstvých fíků se plody trhají před jejich dozráním, protože jinak nevydrží několikadenní transport a manipulaci.

Popis rostliny

Mladé fíky na fíkovníku - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti Rychle rostoucí, opadavý keř nebo šlechtěný statný strom, některé odrůdy rostou v plazivé formě. Strom v přírodě dorůstá obvykle výšky 3 až 5 m, někdy i 10 m. Plodem je dutá kulovitá nebo hruškovitá bobule, na samičích rostlinách v podobě jedlých fíků, na samčích rostlinách vznikají obvykle nejedlá plodenství, tzv. kaprifíky.

V závislosti na typu květů a jejich vztahu k opylení a tvorbě plodenství se smokvoně rozdělují do 3 skupin:

  • Adriatická skupina - plodenství se vyvíjí i bez opylení a netvoří nažky
  • Smyrenská skupina - plodenství se tvoří jen po opylení stehnatkou (vosička) a má nažky
  • Skupina San Pedro - plodenství jarní úrody se tvoří partenokarpicky (bez oplodnění), pro druhou úrodu je třeba opylení

Plody (fíky) se objevují 2x do roka po jednom nebo i více v paždí listů, někdy kauliflorně (= vyrůstají z několik let odpočívajících pupenů umístěných přímo na kmeni). Výskyt

Kalifornie je dnes jedním z hlavních producentů avikáda. Avokáda, která se prodávají na evropských trzích, pocházejí především ze Španělska a Izraele.

Původ

Fíkovník je stará kulturní rostlina, záznamy o jeho pěstování nacházíme už z období kolem 3000 let před n.l. Pochází pravděpodobně z Přední Asie.

Rozšíření

Pěstuje od západního Středozemí až po severovýchodní Indii a Čínu. Fíkovník se pěstujetaké v Austrálii.

Mezi největší producenty fíků patří Španělsko, Portugalsko, Itálie, Řecko, Turecko, Alžírsko a Kalifornie.

obrázky k článku
Již utrhlé fíky - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiSušené fíky - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiŘez plodem fíkovníku - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiFíky - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiČerná odrůda fíku - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti
Černý fík (odrůda) - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiMladé fíky na fíkovníku - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiRozříznutý fík - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiFík s červenou dužinou - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiFík - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti
Fík - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiČerstvé fíky určené k exportu - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti

související
Fíkovník snáší i nízké teploty, neměl by však přejít mrazem. V zimním období shodí téměř všechny listy, které na jaře opět bohatě vyrostou.

Příspěvků: 5Komentáře

 
 Chuť
Helper 4.9.10 - 01:19
 
 Skvělé šťavnaté sušené fíky
Andík 15.11.10 - 22:48
 
 
 Re: Skvělé šťavnaté sušené fíky
Helper 29.11.10 - 16:48
 
 jedine cerstve
Rencol 3.2.13 - 17:17
 
 Výborné ovoce.
jkla 26.2.15 - 15:32
 
reklama