Z granátového jablka se využívá především šťáva, ze které se dělá řada koktejlů a džusů, nejznámějším nápojem je orientální nealkoholický nápoj šerbet. Známý je také sirup grenadina, který se často používá v koktejlech. Je to sytě červený chladný nápoj z čerstvých granátových jablek. Granátová jablka poválíme, rozřízneme a vymačkáme skvěle červenou lahodnou šťávu Podáváme vychlazené Můžeme ředit vychlazenou minerálkou
Dále se využívá ve studené kuchyni, kde se přidává do mnoha ovocných salátů nebo sorbetů. V teplé kuchyni se přidává především k drůbeži, grilovanému masu a rybáma do některých pikantních pokrmů. V Asii se využívá i jako koření, k tomuto účelu se lépe hodí divoce rostoucí rostliny, především z úpatí Himálaje.
Z granátových jablek se také připravuje zavařenina.
Z listů granátovníku se připravuje chutný čaj, a protože květy, slupky nezralých plodů, kořeny a kůra obsahují barvivo, barvily se jím v Orientě koberce a látky.
V neposlední řadě je také nutno podotknout, že se granátová jablka široce využívají v kosmetickém průmyslu.
Využívá se i neobyčejně tvrdé žluté dřevo marhaníku.