Rostlina | Liči čínské |
Latinsky | Litchi chinensis |
Další názvy | Litchi, Lychee, Čínské švestky (sušené plody), Čínská jablka (kompot z liči) |
Chuť | Sladké, jemná chuť, podobná kompotovaným mandarinkám |
Konzumace | Konzumuje se nedozrálá dužnina, která je velice šťavnatá, kompaktní a dá se dobře vyloupnout i vypeckovat. |
Oválné až kulaté plody dlouhé tři až pět centimetrů kryje tuhá drsná slupka většinou červená. Nepoživatelné lesklé tmavohnědé jádro obklopují plátky bílé šťavnaté dužiny, které mají zvláštní sladce jadrnou lehce nahořklou chuť. Vůně připomíná téměř až růži nebo muškát, někdy skoro až kafr. Chuť a vůně liči se poněkud mění podle pokrmu k němž jsou podávány. V Číně líči pro svou sladkost a aróma platí za nejjemnější ovoce a za pokrm lásky.
Poživatelná dužina má pouze průměrný obsah vitamínu C a minerálních různých prvků, jako draslíku, sodíku a vápníku. Sto gramů jí vydá zhruba 270 KJ čili asi 65 Kcal.
Je třeba dbát, aby líčí bylo dobře vyzrálé, podtržené bobule nedozrají.
Liči se podává čerstvé jako dezert, podušené v másle a pomerančovém likéru jako náplň do palačinek i jako příloha k masitým a rybím pokrmům - syrové i vařené. Dřeň se používá do salátů a koktejlů.
Liči je tropický stálezelený ovocný strom dorůstající až 10 metrů.
Liči se vyskytuje v zemích subtropického pásu. V zimních měsících se dovážejí především z Afriky, na jaře z Číny, Pakistanu a Indie. Nejlepší čínské odrůdy jsou Loh mai ši a Hoak ip a americké Brewster a Chen Purple.
Litchi chinensis pocházejí z jižní Číny, kde je pěstovali již ve 2. tisíciletí př. Kr.