https://exoticke-ovoce.coajak.cz/
Pomelový salát
Suroviny na 4 až 5 porcí.
- 1 velké pomelo
- 4 šalotky nakrájené na tenké plátky
- 2 stroužky česneku nakrájených na tenké plátky
- 2 lžíce rostliného oleje
- 1 lžíce pražených arašídů
- 10 menších čerstvých lístků máty
- 115g vařených loupaných krevet
- 115g vařeného krabího masa
- Na dresink:
- 2 lžíce čerstvé limetkové šťávy
- 2 lžíce thajské rybí omáčky (např. Tesco, Makro, prodejny s asijskými potravinamu)
- 1 lžíce palmového cukru anebo surového třtinového cukru
- Na ozdobení:
- 2 jarní cibulky nakrájené nadrobno
- 2 čerstvé červené chilli papričky zbavené semínek a nakrájené nadrobno
- čerstvá koriandrové nať (lze vynechat, ne každému chutná)
- čerstvě nastrouhaný kokos (možno vynechat)
Postup přípravy
- Připravíme dresink. V menší míse důkladně promícháme rybí omáčku s limetkovou šťávou a cukrem. Přikryjeme fólií a prozatím odložíme.
- V menší pánvi rozehřejeme olej, přidáme šalotku s česnekem a na středním plameni osmahneme dozlatova (česnek nesmíme připálit. Zhořknul by). Směs vyndáme z pánve a zatím odložíme.
- Oloupeme pomelo a rozdělíme na dílky, které také oloupeme (odstraníme z nich membránu) a rozlámeme na menší kousky.
- V hmoždíři rozdrtíme nahrubo oříšky a nasypeme do salátové mísy. Přidáme pomelo, krevety, krabí maso, mátové lístky a šalotkouvou směs (z bodu 2). Přelijeme dresinkem, zlehka promícháme a posypeme jarní cibulkou, kousky chilli papriček a koriandrovou natí. Nakonec můžeme přidat strouhaný kokos.
(10. 4. 2010)