Rostlina | Tomel japonský |
Latinsky | Diospyros kaki |
Další názvy | Kaki, Tomel, Churma, Jam, Persimon, Shitse |
Chuť | Nezralé plody mají trpkou, až svíravou chuť. Vyzrálé plody kaki jsou velice sladé, lahodné. Chuť je podobná broski a meruňce, částečně je také cítit chuť mrkve a dýně. |
Konzumace | Kaki se jí hlavně čerstvé. Slupka se nekonzumuje. Nejlepší je ho oloupat jako jablko nebo rozříznout a vyjíst lžičkou podobně jako kiwi. V asijských zemích se také suší podobně jako fíky. |
Kaki je lesklý zářivě oranžový plod. Někdy je jeho barva až do červena. Srovnáván bývá s tvarem rajčete. Kaki typické svým výrazným kalichem sestaveným ze čtyř lístků u stopky plodu. Velikost plodu kaki je okolo 5 – 8 cm. Hmotnost bobulí kaki je 200 až 400 g.
Energetická hodnota 100 g kaki je cca 293 kJ (70 kcal). Obsahuje poměrně dost jednoduchých sacharidů (rychlý zdroj energie). Dále kaki obsahuje velké množství vlákniny. Z vitamínů a minerálních látek kaki obsahuje vitamin C, draslík a také vápník, hořčík, fosfor, železo, měď, mangan. Plod obsahuje cca 66% vody.
Plody kaki se češou ještě nezralé, aby přežily dlouhý transport. Plody by neměli být otlačené. Kaki se konzumuje, když je na omak měké. Proto se musí kupovaná kaki nechat dozrát. Nejlépe na misce nebo v košíku při pokojové teplotě. Dozrání trvá cca dva týdny (záleží na koupeném ovoci, někdy se nechá koupit i téměř zralé).
Jak již bylo řečeno, tak kaki se jí nejčastěji zralé. Pro spestření si ho můžeme pokapat limetkovou nebo cotronovou šťávou. V Japonsku je to pravděpodobně nejoblíbenější ovoce. V některých asijských zemích se suší podobně jako fíky. Dále ho lze využít do salátů, kde ho můžeme pokapat rumem. Z kaki se dá také vyrábět jam.
Tomel japonský je subtropiscký opadavý strom s velmi tvrdým dřevem, které připomíná eben. Tomel má rozkladitou korunu, ve své domovině dosahuje až patnácti metrů do šíře i výšky. Listy jsou široce oválné, krátce řapíkaté. Květy jsou jednopohlavné, samičí jsou větší a mají masitou korunu.
Tomel japonský je po dlouhý čas pěstovaný v Číně a Japonsku. Dnes je rozšířený v subtropech téměř celého světa, od Asie po Ameriku. Tomel se pěstuje také ve Středozemí (v Itálii, Španělsku, Izraeli, Albánii), ale také v subtropických oblastech Ruska, na pobřeží Černého moře a pod Kavkazem.
Korea.