kategorie: Ovoce > Datle


Datle - popis

Datle - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti  
RostlinaDatlovník obecný (latinsky Phoenix dactylifera)
Další názvyBeduínský chléb, balah (čerstvé datle)
ChuťSladká
Konzumace  Datle se převážně suší a následně konzumují. V obchodě je v 99% seženete pouze sušené.

Plod a rostlina

Datle jsou plody datlovníku pravého (palma).

Dozrávající datle - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti Čerstvé datle jsou bobule zbarvené od žluté přes oranžovou, červenou i černou. Jsou to oválné plody dlouhé 3 až 7 cm a široké okolo dvou centimetrů. V každém plodenství jich bývá až 100. Palma plodí jedenkrát do roka a lze z ní sklidit až 100Kg datlí.

Strom je vysoký až 30 metrů. Listy bývají až 2m dlouhé. Daří se jim při vysokých teplotách, ale potřebují dostatečnou závlahu (úsloví "musí mít nohy ve vodě hlavu na slunci"). Datlovník je dvoudomá rostlina (samčí a samičí rostliny).

Existuje cca 300 různých druhů (kultivarů).

Datle - obsah látek a účinky na organismus

  • 70% sacharidů
  • draslík
  • chlór
  • fosfor
  • železo (pouze sušené datle)
  • vápník
  • vitamíny B (hlavně B1, B2, niacin a B6)
  • provitamín A
  • vatamín C (pouze čerstvé datle)
  • rozpustná vláknina
  • stopové prvky měď, mangan a zinek

Čerstvé datle obsahují 25 a 50% cukrů.

100g sušených datlí obsahuje až 300 kcal. 100g čestvých datlí obsahuje 107kcal.

Díky velkému množství přírodních cukrů se jedná o rychlý zdroj energie pro lidský organismus. Podle výzkumů nezvyšují hladinu glukózy v krvi. Datle je ovoce s nejvyšší energetickou hodnotou.

Datle pomáhají při nespavosti (obsahují tryptofan - základ pro tvorbu spánkových hormonů), snižují krevní tlak.Datle jsou považovány za mírné afrodisiakum pro ženy i muže.

Nákup a skladování

Sušené datle

Vybírejte datle, které nebyly ošetřeny chemicky. Sušené datle můžeme v suchém prostředí skladovat několik měsíců (v uzavřené vzduchotěsné nádobě vydrží kvalitní datle až jeden rok, v mrazáku i několik let). 

Čerstvé datle

Plody by měly být měkké a šťavnaté. Je vhodné rozpůlit pár plodů - kvůli červivosti. Čerstvé datle se nejlépe skladují v chladném prostředí (vydrží několik týdnů).

Využití datlí

Sušené datle - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti Přímá konzumace čerstvých anebo sušených plodů. Výborně se také hodí k tvarohu, tavrohu, či smetaně.
Jsou neodmyslitelnou součástí arabské kuchyně (např. pečené na másle). Často se datle lisují do bochníků a jsou tak i konzumovány. Ze štávy čerstvých plodů se vyrábí datlový med. Ze sušených datlí se mele mouka.

Bukha - pálenka.

Palmové víno - z naříznutého samčího květenství se nechá vytékat sladká míza, které se náseldně zkvasí.

V domovských zemích se datle často využívají i jako potrava pro zvířata - drcená semena datlí. 

Výskyt a pěstování

Datle se vyskytují v pouštních a subtropických oblastech. Největšími producenty datlí jsou Irák, Egypt, Maroko, Alžírsko, Tunisko, Španělsko. Roční produkce je cca 20 tun.

Původ

Datle pocházejí z Přední Asie (Mezopotámie). Člověkem jsou pěstovány odhadem 5000 let.

obrázky k článku
Datle - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiSklizeň datlí - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiSušené datle - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiČerstvé datle - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiDozrávající datle - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti
Trsy datlí - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiTřídění datlí v Iránské fabrice - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiDatle - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiDatle - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiDatlová palma - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti
Datle - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiDatle - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiDatle - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti

Příspěvků: 9Komentáře

 
 Pěstování
Helper 19.11.10 - 14:44
 
 uspech
martin (mato5679) 8.2.11 - 17:20
 
 cerstve datle
kuba (rac) 28.2.11 - 11:53
 
 
 Re: cerstve datle
Sifa 12.11.13 - 23:10
 
 pestovani
Ustafak 9.3.11 - 00:00
 
 
 Re: pestovani
Jana (kyselina) 3.5.11 - 19:40
 
 
 
 Re: Re: pestovani
Ustafak 10.5.11 - 19:14
 
 Palma
Aleš 22.3.14 - 22:30
 
 Zdravé,sladké...
jkla 22.12.16 - 18:50
 
reklama