Název | Kiwano |
Latinsky | Cucumis metuliferus |
Další názvy | Rohatý meloun, Africká rohatá okurka, Melano, Divoká okurka, Gaka |
Chuť | Plně vyzrálé kiwano má chuť podobnou nasladlé okurce s citronovou šťávou někteří chuť kiwana přirovnávají ke kombinaci melounu a kiwi |
Konzumace | Rozříznout a dužinu vybrat lžičkou. Konzumuje se přímo, případně jakou součást salátů. Semínka jsou jedlá. |
Kiwano je se řadí mezi zeleninu. Jedná se o jednoletou liánu z čeledi tykvovitých. Rostlina dosahuje délky až několika metrů. Je porostlá mírně pichlavými chloupky. Listy i květy připomíná okurku.
Kiwano má podlouhlý tvar a žlutou až oranžovou hrbolatou slupku. Velikost plodu se pohybuje okolo 10cm. Dužina je zelená a má konzistenci želé. Dužina kiwana obsahuje semena podobná těm okurkovým.
Obsah látek v kiwanu
100g obsahuje cca 100KJ
Kupované kiwano by mělo mít světle oranžovou, pevnou slupku bez skvrn. Slupka nesmí být otlačená (ani rohaté výstupky).
Kiwano skladujeme při pokojové teplotě.
Kiwano se hodí do salátů. Chutná dobře ve slaných i sladkých pokrmech. Kkiwana se také dá přidat do marmelády.
Výborně chutná v kombinaci s jogurtem.
Původ kiwana je v africké Kalaharské poušti. Ve dvacátém století bylo domestikováno na Novém Zélandě.
Nový Zéland, Izrael, Kalifornie, Austrálie, Chile