Další názvy | Hadí ovoce, hadí vejce, Salaka, Snake fruit (anglicky) |
Latinsky | Salacca zalacca, Salacca edulis |
Chuť | Navinulá sladce nakyslá příchuť. Vzdáleně připomíná ananas, někomu také jablka. |
Konzumace | Slupku oloupeme po nalomení špičky, stahneme blanku a konzumujeme syrovou dužinu. Semena nejsou jedlá. |
Salak je tropická palma se zakrnělým kmenem. Palma roste křovinatým způsobem a dorůstá délky až 6m. Jedná se o dvojpohlavní rostlinu. Listy jsou dlouhé až 5m. Plody rostou v trsech u země. Z jendé palmy salaku je možné sklidit až 100 kusů tohoto ovoce.
Plodÿ salaku jsou vejčité nebo hruškovité 3cm široké a 5 až 8cm dlouhé. Povrch plodu je oranžovo žlutý a připomíná hadí kůži - je tvořen tvrdými uspořádanými šupinami. Povrch salaku je relativně pevný.
Pod slupkou je žlutobílá segmentovaná dužina, kterí obsahuje 1 až 3 černohnědá semena, která nejsou jedlá.
Salak je výborný jen když je zralý. Dužnina zralého salaku je mléčně bílá a křupavá. Nezralý salak má kyselou svíravou chuť.
Velice oblíbený je druh Salak pandoh, který je charakteristický svou plnou chutí a vůní, i když ještě není plně dozrálý.
Salak se pěstuje v Thajsku, Barně, Indii, Masalajsii, Indonésii, na Filipínách. Jakarta (druh Salak pandoh). Bali (druh Salak Bali a Salak Gula Pasir)
Vyžaduje teplo a vysokou vlhkost.
Původem salaku je pravděpodobně Indonésie.