Rostlina | Kokosovník ořechoplodý |
Další názvy | Mořský ořech, Faraonův ořech (Marco Polo), Coconut |
Latinsky | Cocos nucifera |
Dozrálé - hnědé vlasaté kokosové ořechy
Na ořechu se nachází tři klíčkové otvory. Dva z nich jsou slepé. Do třetího, pravého, lze poměrně snadno udělat otvor (otvírákem na víno, nůžkami, ...), kterým vypustíme tekutinu - kokosovou vodu.
Další postup může být různý. Nejsnadnější je asi vzít ořech do utěrky nebo igelitové tašky a prudce s ním uhodit u hranu (schod, odolná kuchyňská linka) anebo podlahu. Můžeme také použít kladivo.
Existují i sofistikovanější postupy. Například položit ořech na rošt trouby (200°C) a po 10 až 15 minutách skořápka praskne, případně ji rozbijeme jen malou ránou.
Po rozbití kokosu oddělíme dužinu od skořápky malým nožíkem. Hnědou šlupku můžeme z dužiny odstranit škrabkou na zeleninu.
Mladé kokosové ořechy
Po otevření se dužina nechá nabrat lžící. Dužina u nodozrálých ořechů je snáze stravitelná.
Ve skutečnosti se nejedná o ořech, ale o zaoblenou trojbokou peckovici. Má tři vrstvy. První slabá, slámové barvy, kryje až 10cm tlustou vláknitou hmotu. Pod ní je známý kokosový ořech.
Během růstu se kokosový ořech nachází v zeleném obalu. Kokosový ořech má tvrdou dřevnatou hnědou skořápku. Skořápka je pokryta odlupujícím se lýkem, které je pozůstatkem zeleného obalu.
Obsah látek
Obsahem látek se podobá mateřskému mléku a je vhodná i pro krmení miminek.
Dužina
Dužina není moc dobře stravitelná. Kokos by se neměl konzumovat společně s mléčnými výrobky (tuky těchto potravin jsou rozdílné). Kokos by se neměl míchat ani s vejcem.
Podrobněji se můžete o účincích na organisms dočíst zde http://www.vitarian.cz/view.php?cisloclanku=2003121501
Dužina - kokos
Dužinu lze konzumovat samotnou. Sušená se mele na kokosovou moučku, která se využívá v různých receptech.
Izotonický nápoj
Kokosové mléko
Vyrábí se vylouhováním čerstvého kokosu. Používá se do různých pokrmů.
Kokosová smetana (kokosový krém)
Hustější obdoba kokosového mléka.
Kokosový olej
Panenský kokosový olej se získává z čerstvě sklizených ořechů.
Kokosový olej má příjemné aroma cenné jsou i jeho výživové hodnoty.
Čistý kokosový olej je už staletí používám k péči, výživě a hydrataci pokožky. Kůží je velice snadno a rychle beze zbytku absorbován, nezanechává mastný efekt. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah přírodních látek - antioxidantů, které zabraňují stárnutí pokožky, mají hojivé účinky a zvyšují její obranyschopnost.
Nedoporučuje se k přímé konzumaci - je velmi těžký.
Hrubá vlákna střední vrstvy (koir)
Textitlní surovina. Vyrábí se z něj třeba pevná lodní lana, dříve koberce (kokosáky), a využívá se i jinak.
Skvašené kokosové mléko
Vyrábí se z něho alkoholický nápoj - arak.
Sezóna je v našich obchodech celou zimu.
Dozrálé - hnědé vlasaté kokosové ořechy
Kupujeme pouze kokosové ořechy ve kterých po zatřesení uslyšíme šplýchat vodu. Ořechy bez vody jsou buďto staré anebo mohou být také prasklé. Samozřejmě v lepším případě bude takový kokos vyschlý, v horším plesnivý.
Mladé zelené kokosové ořechy se začínají dovážet i k nám. Na pohled však nejsou zelené, ale bílé. Protože jsou před transportem ořezány kvůli úspoře místa (tvar válce s kuželovým vrškem).
Kupujeme co nejbělejší kusy (nejčerstvější). Neměli by mít na sobě žádnou plíseň nebo náznaky prosakující vody.
Obecně čím těžší, tím lepší.
Skladování - dužina
Kokosovník ořechoplodý je palma dosahující výšky až třicet metrů, která se pěstuje již více než 3 000 let.
Má přímé nebo prohnuté kmeny. Listy jsou dlouhé až 5m. V paždí listů vyrůstají laty samičích a samčích květů. Palma kvete až třináckrát za rok.
Kokosová palma začíná plodit po sedmi letech.
Dozrání kokosového ořechu trvá jeden rok.
Celkem existuje 33 druhů kokosových palem.
Kokosová palma pravděpopodbně pochází z Malajsie, přesný původ však není známý. Kokosové ořechy vydrží dlouho plavat v moři.
Počítačové simulace oceánských proudů ukazují, že do Ameriky byly kokosy přivezeny díky lidem. Začali na jižním pobřeží Mexika, kam je dovezli Španělé a začali je zde pěstovat.