Rostlina | Opuncie mexická |
Latinsky | Opuntia ficus-indica |
Další názvy | - indiánské fíky - cactus pear, prickly pear - anglicky - nopal, tuna, higo - španělsky - fico d’India, fico - italsky - nopalli - aztécky |
Chuť | Chuť opuncie je sladká a poměrně exotická. Připomíná sladké hrušky. |
Konzumace | Konzumuje se pouze dužnina, která je křehká a šťavnatá (semínka se mohou konzumovat také). Pokožka plodů je pokryta jemnými chloupky, které je nutné pečlivě před konzumací setřít suchým hadříkem (opuncie z obchodu již většinou chloupky nemají). Plod je možné rozkrojit na poloviny a vyjíst lžičkou, nebo opatrně oloupat a jíst jako banán (pro snažší loupání lze plod namočit na pár hodin do vody). V dužně jsou velká tvrdá semena. Při kozumaci velkého množství může dojít u některých osob k žaludečním potížím. |
Opuncie je kaktus. Kaktusy jsou článkovité rostliny, kterým po čase zdřevnatí spodní část a mohou vyrůst až do výše 1 až 4 m.
Plod roste na konci plochých oválných listů a skutečně se tvarem podobá fíku. Jsou tvrdé, váží 70 až 300 g. Velikost plodu je 5-10 cm Barva plodu přechází od zelené přes červenou až po žlutou. Listy i plody mají na sobě trsy jemných a velice ostrých ostnů (v případě dotyku se zabodnou do kůže a velmi těžce se odstraňují - nejsnáze to jde pomocí vosku - nakapat rozehřátý a po stuhnutí odstranit i s ostny).
Opuncie mexická má dvě varianty:
Existuje více než 200 druhů opuncií.
1) Plod - konzumuje se syrový. Případně upravovaný:
2) Nejmladší stonkové části se používají jako zelenina
3) Celé rostliny se odtrnují a používají se jako krmivo
4) Barvivo - z červce nopálového parazitujícího na stoncích vzníká barvivo karmín
5) Farmaceutika (olej ze semen), kosmetické produkty, výroba papíru (ze stonků), zemědělství (meziplodina, agroslesní systémy, antierozní rostlina, ploty, větrolamy)
Opuncie obsahuje sloučeniny, které znesnadňují vstřebávání tuků do těla. Experti z Británie účinné látky z opuncie extrahovali a použili do koncentrátu (prodává se v tabletách Proactol). Klinické testy na univerzitách v Británii prokázaly, že se tyto organické sloučeniny z opuncie váží na tuky v potravě a znesnadňují jejich vstřebávání do těla.
Opuncie mexická pochází ze Střední Ameriky - z oblasti rozkládající se od Kanady po Ohňovou zemi.
S cíleným pěstováním se začalo asi před 8000 až 9000 lety v centrálním Mexiku.
Po objevení Ameriky (v evropských pramenech pochází z roku 1515, kdy byla nalezena na Haiti) se opuncie rozšířily do Středozemí a dále do ostatních částí světa. V současnosti jsou nejvíce pěstované v Mexiku, Brazílii, Bolívii, USA, Itálii, severní a jižní Africe a v Indii.