Rostlina | Ananasovník chocholatý |
Latinsky | Ananas comosus |
Další názvy | Pineapple, Nanas, Pina |
Chuť | Velice typická. Sladce kyselá až sladká (podle druhu) |
Konzumace | Konzumovat je vhodné pouze plně zralé plody, nezralé ananasy obsahují velké množství kyselin. Konzumují se syrové nebo se používají pro výrobu kompotů, marmelád anebo třeba lihovin. Ananas lze využít i v kuchyni a oblíbená je i ananasová šťáva. Nejjednodušší je čerstvý ananas nakrájet na plátky, odříznout slupku a vyříznout uprostřed dřevnatou osu. Druhou možností je nejprve odkrojit konce a následně okrájet slupku. |
Plod ananasu má oválý nebo valcovitý tvar. Plod vzniká splynutím sousedních bobulí, vznikajících ze semeníků jednotlivých květů, nahloučených kolem stonku, který tvoří zdřevnatělou osu ananasu. Dužina je šťavnatá a masitá. Tvrdá, voskovitá / kožovitá kůra může být tmavozelená, při zralém ovoci žlutá, oranžovo-žlutá nebo načervenalá. Barva dužiny je od bílé po žlutou. Velikost plodu ananasu je do 30 cm. Hmotnost bývá podle odrůdy 0,5 až 5.
Ananas obsahuje průměrně 86% vody, hodně draslíku, vápníku a sodíku. Dále ananans obsahuje množství organických kyselin (hlavně kyselinu citronovou, maleinovou a tartarovou).
Plody ananasovníku obsahují také síru (citlivějším osobám může konzumace způsobit bolest hlavy).
Dále obsahuje velké množství biotinu, který působí pozitivně na zdraví vlasů, nehtů a kůže.
Pravděpodobně nejznámnější látkou obsaženou v ananasu je enzym bromelin, který štěpí bílkoviny na aminokyseliny a tak působí příznivě na trávení, v kombinaci s biotinem, který podporuje fermentaci uhlohydrátů tak ulehčuje trávení a tím přispívá k úbytku váhy.
Konzervovaný ananas ztrácí až polovinu svých účinných látek (včetně bromelinu).
Jedlá část ananasu obsahuje průměrně:
Energetická hodnota je přibližně 200 kJ/100 g syrové dužniny ananasu.
Ananas má výtečnou chuť jen pokud je správně zralý. Zralý ananas má intenzivní a typickou vůni na stonku. Na barvě ovoce není možno zralost ananasu 100% poznat. Nezralý ananas má vyšší obsah kyselin, které mohou poškodit zubní sklovinu.
Zralý ananas se musí co nejrychleji spotřebovat. Nezralý anans můžeme nechat až 2 týdny zrát. Ananas neuskladňujeme nikdy pod 5°C, protože se pak na jádru vytvoří hnědé fleky. Optimální skladovací teplota je 10 –15°C.
Ananas je i přes tvrdou slupku velmi citlivý na tlak.
Ananas je vytrvalá bylina vysoká 0,8 až 1,5m, šířka 1 až 1,2 m.
Ananas má 30 až 50 listů, které jseou v přízemní růžici až 120 cm dlouhé, na okraji zubaté, zašpičatělé.
Lodyha ananasu vyrůstá ze středu růžice. Je až 30 cm vysoká, na konci se strboulovitým květenstvím. Květy ananasu jsou modré, později nachové. Plodenství je zakončeno chocholem zelených listů.
Největšími producenty ananasů je Thajsko (11 %), Filipíny (11 %), Brazílie (10 %), Čína (10 %), Indie (9 %). Dále Nigérie, Kostarika, Mexiko, Keňa a Indonésie. V USA se ananasy pěstují převážně jen na Havajských ostrovech.
Ananas pochází z jižní Brazílie a Paragvaje. Indiáni ho rozšířili po celá jižní a střední Americe
V roce 1493 ananas objevil Kolumbus na ostrove Guadaloupe a privezl ho do Španělska. V 16. století ho Španělé přivezli na Filipíny a pravděpodobně také na Hawaii. V roce 1660 byl ananas dovezeny do Anglie. Okolo roku 1720 se začal pěstovat ve sklenících.