Rostlina | Hruškovec přelahodný |
Latinsky | Persea americana |
Chuť | Oříšková příchuť. Nezralé avokádo je hořké. |
Konzumace | Pro konzumaci avokádo omyjeme a rozřízneme na polovinu, vyjmeme pecku a obsah vydlabeme lžící. Pak můžeme dužinu pokrájet na menší kousky nebo rozmačkat vidličkou, záleží na tom, jak ho chceme konzumovat. Důležité je dužinu hned po vyjmutí ze slupky pokapat citrónovou šťávou, aby nezhnědla a neztratila své cenné látky. |
Avokádo má oválný až kulovitý tvar. Má silnou hladkou slupku s lesklou zelenou barvou. Barva dužiny je krémová a pohybuje se od světle zelené po nažloutlou, podobnou máslu. Uvnitř najdeme jediné značně velké jádro žluté barvy, pokryté hnědou dřevnatou vrstvou.
Avokádo je bohaté na proteiny, vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Má také dostatek minerálů, především železa, vápníku, fosforu a draslíku. Zelený plod obsahuje hodně lecitinu, který snižuje hladinu cholesterolu a zlepšuje paměť. V avokádu je až 30% tuků, které jsou z valné části zastoupeny ve formě zdraví velmi prospěšných nenasycených mastných kyselin. Vzhledem ke svým vyživovacím kvalitám se doporučuje osobám s kardiovaskulárními problémy a nemocemi nervového systému.
Avokádo slouží k rychlé konzumaci, připravené pokrmy skladujeme ve spodní části ledničky maximálně 4 dny.
Při nákupu avokáda dbáme na to, aby na slupce nebyla žádná příliš měkká místa a hlavně žádné tmavé skvrny. Zralé avokádo je na omak měkké, ale ne kašovité. Plody v obchodech jsou často tvrdé (tudíž nezralé). Doporučujeme kupovat v obchodech pouze hezká tvrdá avokáda, která si doma sami uskladníte. Budeme tak mít jistotu, že avokádo nikdo neomačká a samo dobře dozraje.
Aby tvrdé a nezralé avokádo změklo, zabalíme jej do hnědého papírového pytlíku (případně novin) a necháme jej 2 až 3 dny v pokojové teplotě. Teplota skladování nesmí klesnout pod 10 °C, jinak avokádo začne zevnitř černat.
Strom může dosáhnout až dvaceti metrů výšky a trvá až 4 roky než začne produkovat ovoce.
Kalifornie je dnes jedním z hlavních producentů avikáda. Avokáda, která se prodávají na evropských trzích, pocházejí především ze Španělska a Izraele.
Nejstarší nalezená semena divokých avokád jsou stará přibližně 7 tisíc let. O pár tisíc let později došlo u těchto rostlin ke kultivaci a nalezené plody avokád staré zhruba 2,5 tisíce let jsou již podobná těm, které známe dnes. První používání avokáda můžeme zaznamenat v roce 291 před n. l. v Mexiku. Aztékové používali avokádo jako afrodiziakum. Plody divokého avokáda rostou v páru a připomínají varlata. O rozšíření avokáda do světa se pak postarali křesťanští kolonizátoři v 17.století.
Avokádo pochází ze středu Jižní Ameriky a divoké plody mají v průměru asi 5 cm. Španělé avokádo dovezli do Západní Indie, na Kanárské ostrovy a na některé ostrovy v Atlantiku. Velké plantáže na pěstování avokáda vznikly v Kalifornii začátkem 20. století.