Rostlina | Durian |
Latinsky | Durio Zibethinus Zibethinus pochází z italského zibetto - tchoř |
Chuť | Těžko popsatelná. Banán s mandlemi, vanilkou, jahodami, cibulí, cherry. Pro milovníky nejlahodnější ovoce. Známé je také silné aroma durianu, teré je například přirovnáváno k zápachu přezrálého sýru, shnilé cibuli, terpentýnu, nečistého kanálu, chcíplé kryse, apod. Nejméně zapáchající variantou durianu je Mon Thong (nejvíce exportován). |
Při otevírání durianu najdeme na jeho slupce slabé místo, kam zapíchneme nůž a ovoce tak otevřeme. Objeví se velká semena obalená dužinou, kterou jíme.
Durian se nesmí kombinovat s alkoholem!!! Nevhodná je i kombinace s kávou.
Pronikavá durianové aroma lze z rukou odstranit tak, že prázdnou skořápku durianu naplníme vodou, ve které si umyjete prsty (mýdlo by vám v tomto případě nepomáhá). Zápachu z úst se zbavíme tím, že se napijeme osolené vody ze skořápky ovoce.
Více informací můžete získat ve videích v dalším článku: Durian - video
Plod je zelená, až do hněda zabarvená koule, někdy až mírně zploštělá, pokrytá ostrými bodci. Plody jsou velikostí lidské hlavy či rugbyoveho míče.
Plod váží až několik kilogramlů a je jeden z největších plodů na Zemi.
Pod skořapkou se skryva žlutá krémová až moučnatá hmota (ta se konzumuje), která obaluje semena velikosti švestky (každý plod jich obsahuje několik).
Z celkové hmotnosti připadá pouze cca 20% na jedlou část.
Durian je kaloricky velmi vydatný. Obsahuje témeř dvakrát více kalorií než banán. Ve 100 gramech durianové dužniny se nachází přes 600 kJ.
Z 25 % se skládá z cukrů. Nezanedbatelné je množství vitamínu C. Významný je i obsah životně důležitých aminokyselin tryptofanu, riboflavinu a niacinu.
Indonésané doporučují vzdát se konzumace durianu, pokud máte vysoký krevní tlak nebo žaludeční vředy. A odpustit by si jej měli i těhotné ženy.
Konzumace durianu snižuje horečku. Durian je považován za afrodiziakum.
Výběr durianu není jednoduchý. Měl by být na povrchu světle hnědý a mohou se oběvovat trhlinky na povrchu. Zralý durian "voní" nebo spíše vydává silný smrad. Nezralý není cítit vůbec. Při poklepání (pozor na prsty) by se měl ozvat dutý zvuk. Důležité je durianem zatřást, aby jsme zjistili zda se již semena uvolnila - zralý durian.
Durian je možno také nechat dozrát. Nejlépe někde venku, protože doma by jste s ním asi nevydrželi. Je třeba dávat pozor na plíseň (lze zkusit ošetřit/odstranit octem).
Jednoduší a jistější metodou je kupovat již vyloupaný durian. Nevím zda v ČR, ale durian se prodává také mražený (vyloupaný).
Cena durianu se pohybuje okolo 200 korun za kilogram a nesnižuje se příliš ani v období nejvyšší sklizně.
Durian pochází z rodu Bombacaceae (příbuzný afrických baobabů).
Durian je až 50 metrů vysoký strom. Kromě Asie na něj na jiných kontinentech nenarazíme.
Sklízí se jednou či dvakrát ročně. Z nejvyšších stromů se sklízí obtížně, takže se většinou čeká, až spadne na zem. To se děje až na výjimky v noci, takže přes den se nemusíte bát o hlavu.
Malajsie. Podle některých vědců ale spíše z Bornea nebo Sumatry. "Duri" je slovo malajského původu znamenající trn.
Durian se rozšířil na Borneo, Thajsko, Indonesii a jihozápadní Asii. Nejvíce se pěstuje asi v Thajsku, kde je také největší durianová plantáž na světě.
Roční produkce po celé Asii činí 1,5 milionu tun.