Rostlina | Averrhoa karambola |
Další název | Čínská hvězdice |
Latinsky | Averrhoa carambola |
Chuť | Osvěžující sladkokyselá |
Čeleď | Oxalidaceae ( šťavelovité) |
Konzumace | Nejčastěji se jí čerstvá v exotických ovocných salátech nebo jako ozdoba pohárů a nápojů. Před konzumací se z karamboly odstraní hnědá žebra a plod se nakrájí na plátky. Semena nejsou jedlá, proto je odstraníme. Jí se hlavně čerstvá. |
Karambola je pěti nebo šesticípý plod, který má ostré hrany a hladkou zelenou, žlutou nebo oranžovou slupku. Plody karamboly jsou velké šest až dvanáct centimetrů a jejich hmotnost se pohybuje mezi 50 až 100 gramy. Uvnitř plodu se ukrývá šťavnatá dřeň jantarové barvy, která má sladkou nebo mírně kyselou chuť.
Karambola obsahuje řadu vitamínů především vitamín C a minerální látky, zejména vápník, železo, hořčík a fosfor. Energetická hodnota karamboly je 150 KJ tj. 35 Kcal na sto gramů.
Karambolu lze skladovat jen po omezenou dobu, proto se k nám dováží ještě nezralá, v pokojové teplotě pak plod dozraje a poté se musí ihned zkonzumovat. Plody se skladují při teplotě kolem 10 °C a vydrží v dobrém stavu asi 4 týdny, při 15°C 3 týdny a 2 týdny při 21°C. Voskování plodů prodlužuje skladovatelnost a zároveň chrání vitamíny.
Karambola je tropický až subtropický stálezelený strom nebo větší keř s krátkým kmenem a rozvětvenou korunou, který v dospělosti přežívá s malým poškozením krátkodobé mrazíky do -3°C. Dorůstá do výšky 6 až 9 metrů.
Listy vyrůstají ve zvláštním uspořádání z nových větví. Jsou 15 až 20cm dlouhé s 5 - 11 protějšímí lístky oválného tvaru, které jsou 4 až 9 cm dlouhé, měkké přo dotyku. V noci se listy zavírají a natáčejí za sluncem. Barva převládá světlé zelená s tmavšími nádechy s hladkou vrchní části a jemně chlupatou spodní části listu.
Květy vyrůstají v hojném počtu z užlabí listů, jsou světle fialové v průměru kolem 6 mm vyžadující opylení.
Brazílie, Izrael, Kolumbie a Thajsko.
Malasijský poloostrov případně Indie.