Příspěvky vyjadřují názory čtenářů. Redakce serveru nemůže ovlivnit jejich obsah, vyhrazuje si však právo je odstraňovat.
od: Jarda
datum: 12.3.08 - 20:47
titulek:
Názor? No, na první ochutnání nic moc, ale...
dá se to samozřejmě jíst. Jen jsem si musil tu chuť ověřit na Internetu a pak po přečtení článku začínám litovat. Chuť nechuť, je to pro Tebe zdravé a basta! Jen ty peníze a je to tu jen v této době! Takže zase dál jen to co vyroste tady. Jinak ochutnat můžete všichni a zcela platí obdoba slavné řeči krále Karla k panu Buškovi z Velhartic (sic o víně, ale to není podstatné, člověk se musí "vpít" a pak je to dobré).
Re: Re: Názor? No, na první ochutnání nic moc, ale...
avokado podelne rozrizni jadro dej bokem
Lzici vydlabat duzninu az na slupku. 1 cibuli jemne nakrajite na 1 vydlabane avokado a smichate s trochou soli
tuto pomazanku namazat na rohliky chleba ci jednohubky... skvele.
(slupku a jadro nejim)
Avokádo je mým oblíbeným jídlem, zvláště v úpravě jako pomazánka s česnekem a případně nějakým kořením na chleba. Jen se obávám těch plodů, které na pohled jsou bezvadné - bez skvrn, ale po rozříznutí po kratší ose je dužina poseta tmavými tečkami, což jsou tmavé provázky, které lze vytahovat z plodu při podélném rozkrojení. Nejím to a vyhazuji, ale ráda bych zjistila, zda vůbec a případně jak moc to je zdravotně závadné. Tento týden jsem takové 3 plody koupila v Lidlu, a na pohled byly úplně perfektní. To naštve, ne?
Jsem tu náhodou - hledám, k čemu je možné použít-využít to neskutečně tvrdé av.jádro...
Ta vlákna jsou podle mne jen pravou součástí plodu, stačí je vytáhnout, aby se "mačkalo" lépe (anebo v ústech zkrátka oddělit a vyplivnout - mně totiž chutná ta jemňounká naoříškovatělá chuť i bez přísad).
Nezdá se mi to nic "zdravotně závadného". Zkusím někde přezkoumat. Dík za inspiraci k doplnění vzdělání.
Chutím zdar.V.
Sami dobře vité jakmile ste si dovezli z obchodu Avokádo a zjistili ste že nemá žadnou chut takte tu něco pro vás:vemte avokado a oloupejte pak ho umíte pod vodou a dejte siho do misky,vemte si druhou misku a tam si nastrouhejte česnek,pote nalijte trošku octa a vodu pote spojte avokadu s nálevem a rozmačkejte a natírame na chleba VELMI DOBRÉ A ZDRAVÉ....
od: Marie (Marusja)
datum: 5.3.11 - 22:20
titulek:
Re: Re: Recept
Avokádo konzumuji jako super pochoutku namazané (opravdu zralé jde mazat skoro samo... :-)na nasucho v opekači upečené topince aa poskládané natenoučko nakrájeným syrovým zázvorem... ddoporučuji na ochutnání těm, co neholdují ani jednomu samotnému... je to pochoutka ;-)
No jo klasika český burani jak není chut avokáda přemácená česnekem nebo sejrem z obchodáku za 20kč zapečenou v troubě tak to není ono co. Broboha avokádo má lehce oříškovou chuť a to bohatě stačí.... já z nej dělám salátek jako předkrm stačí pár lístků rukoly špenátu a nakrájeného avokáda zakápnuté olivovím po případě rukolovým olejem a basta.
Ohledně anonymity: znovra v odke1zane9 diskusi je většina předspěvků od přihle1šenfdch uživatelů.Naopak u tohoto blogu mi dalo trochu pre1ce zjistit, kdo ho vlastně pedše. Předspěvky jsou podepsane9 cx , kde je v detailu sice fotka, ale jme9no poře1d že1
Ohledně anonymity: znovra v odke1zane9 diskusi je většina předspěvků od přihle1šenfdch uživatelů.Naopak u tohoto blogu mi dalo trochu pre1ce zjistit, kdo ho vlastně pedše. Předspěvky jsou podepsane9 cx , kde je v detailu sice fotka, ale jme9no poře1d že1dne9. Odhadnout se to de1 leda podle boxu Můj twitter, ale i vzhledem k tomu, že každfd čle1nek je podepse1n zvle1šť a autorů může bfdt zde1 se vedce, to nened zcela průkazne9.
Jeste lepsi je rozmackat ho s utrenym cesnekem se soli a rozmichat s kysanou smetanou nebo jogurtem dle chuti. Uzasna vec i na topinky, tousty, jednohubky atd. Nasla jsem tenhle recept na netu a lepsi cesnekovou pomazanku jsem nejedla. Taky je vyborny ho jist jen tak rozkrojeny a posoleny, vydlabavat lzickou nebo takto pripraveny k ryzi. Nadherne se chute avokada a ryze doplnuji.
Teď jsem dojedla svá dvě první avokáda, které jsem koupila jako poslední v zelenině. Jsou prý hned pryč. Vypadala přesně jako ta na tom úplně prvním obrázku. Při koupi byla tvrdá. Zapomněla jsem je ve své kabelce a nechala jsem je tak bezpečně dozrát při pokojové teplotě. Oloupala jsem je a nalezla nazelenalou kašovitou měkkou hmotu, která příjemně voněla a chutnala po oříšcích. Problémy s vlákny žádné nebyly, zřejmě u dozrálých avokád už žádná nejsou. Snědla jsem je jako se jí hrušky, jen nevím, co s tím velkým jádrem. Teď to byla večeře, na snídani jsem měla mango, léčím se na obezitu. Manga jsou větší, chutnější a mají poměrně menší jádro, zdravá jsou taky. Doporučuji jíst samotné obojí bez úpravy, je to pro nás cizokrajné a zmenší se tak riziko vzniku alergie. Šťastné hubnutí!
Jestli se léčíté na obezitu tak avokádo příliš nedoporučuji a už vůbec ne na večer jako večeři, avokáda jsou zdrojem "zdravých tuků" . Avokáda jsou tedy velmi tučná doporučená denní dávka je jedna čtvrtina plodu. Ale manga jsou skvělá.
Avokado miluju, zejmena pak odrudu Hass, s tmavou slupkou (prodavaji v Albertu) prijde mi takove vice maslovite, kdezto zelene avokado takove vodovejsi. Jim ho jen tak vyjidam lzickou, neskutecna lahudka =)
Ahoj, avokado pestovat nie je vobec tazke, semienka klicia pomerne spolahlivo. Treba ich ale sadit zaciatkom leta, ked je teplo. Moja skusenost: kostku dat do vody na par dni "napucat", potom plytko zasadit. V lete moze stat rastlina vonku, v zime vyzaduje chlad. Inak vzdyzelena, ked opadaju listy kvoli nespravnemu osetrovaniu, na jar zostrihat a nove listy zacnu rast zo stran. hnojit slabo, kazde dva tyzdne. vela stastia!
Já jsem zasadila pecku do zeminy (někdy v listopadu 2013), zalila a dala květináč na okno. Pak jsem na něj zapomněla a po cca 2 měsících objevila na okně rostlinku a nemohla si vzpomenout, kde se tu vzala :D Od té doby o avokádo pečuji a už mám krásný asi 50 cm vysoký "stromek". :-)
Zralé a zdravé avokádo zpracuji s cca 3 dg balkánského sýru, 2 - 3 mladé jarní cibulky (nebo 1 šalotku, menší cibuli),cca 3 dkg šunky a koření (používám Just česnekové a zeleninové, možno nahradit 1 stroužkem česneku, pepřem, trochou vegety dle chuti možno dosolit (ale není třeba. Variace: přidání křenu, nebo wasabi pasty popřípadě tuňákovou pastu(jen jednu z přísad, tvoří základ chuti). v létě možno přidat čerstvé bylinky. Natírám na pečivo, je to výborná snídaně.
Při nákupu je dobré prohlédnout celé plody a hlavně v místě stopky,zde bývají nejčastěji plesnivé nebo zahnívající-pokud je u stopky plod měkký nebo černý raději ho nebrat a vybrat jiný.
Komentáře
Avokádo - Základní popis
datum: 12.3.08 - 20:47
titulek:
Názor? No, na první ochutnání nic moc, ale...
datum: 27.4.08 - 16:47
titulek:
Re: Názor? No, na první ochutnání nic moc, ale...
datum: 9.6.08 - 20:39
titulek:
Re: Re: Názor? No, na první ochutnání nic moc, ale
datum: 9.1.14 - 09:00
titulek:
Re: Re: Názor? No, na první ochutnání nic moc, ale...
Lzici vydlabat duzninu az na slupku. 1 cibuli jemne nakrajite na 1 vydlabane avokado a smichate s trochou soli
tuto pomazanku namazat na rohliky chleba ci jednohubky... skvele.
(slupku a jadro nejim)
datum: 18.6.08 - 21:08
titulek:
dotaz
datum: 2.11.08 - 18:55
titulek:
Re: dotaz - odpověď
Ta vlákna jsou podle mne jen pravou součástí plodu, stačí je vytáhnout, aby se "mačkalo" lépe (anebo v ústech zkrátka oddělit a vyplivnout - mně totiž chutná ta jemňounká naoříškovatělá chuť i bez přísad).
Nezdá se mi to nic "zdravotně závadného". Zkusím někde přezkoumat. Dík za inspiraci k doplnění vzdělání.
Chutím zdar.V.
datum: 3.11.09 - 16:51
titulek:
Recept
datum: 29.3.10 - 20:07
titulek:
Re: Recept
datum: 5.3.11 - 22:20
titulek:
Re: Re: Recept
datum: 10.3.13 - 18:35
titulek:
Re: Re: Re: Recept
datum: 1.1.14 - 23:26
titulek:
Re: Re: Re: Re: Recept
datum: 10.7.12 - 14:14
titulek:
Ohledně anonymity: znovra v odke1zane9 diskusi je většina předspěvků od přihle1šenfdch uživatelů.Naopak u tohoto blogu mi dalo trochu pre1ce zjistit, kdo ho vlastně pedše. Předspěvky jsou podepsane9 cx , kde je v detailu sice fotka, ale jme9no poře1d že1
datum: 11.7.12 - 02:43
titulek:
pUm0vJ dkpapdnrjatt
datum: 11.7.12 - 15:23
titulek:
YhV1bI , [url=http://stfaplobarlh.com/]stfaplobarlh[/url], [link=http://gtszxibnenmp.com/]gtszxibnenmp[/link], http://pjtrmkwwdkee.com/
datum: 12.7.12 - 12:28
titulek:
23X1Li huljhtjlshkk
datum: 12.7.12 - 17:56
titulek:
HiDA8z , [url=http://qgkgvujrycsv.com/]qgkgvujrycsv[/url], [link=http://swwzzxamjiev.com/]swwzzxamjiev[/link], http://tjiprjznhimb.com/
datum: 12.11.13 - 22:47
titulek:
Re: Recept
datum: 12.11.13 - 22:52
titulek:
Re: Re: Recept
datum: 9.12.09 - 19:01
titulek:
Avokáda jsou bezva
datum: 3.1.11 - 21:39
titulek:
Re: Avokáda jsou bezva
datum: 9.1.11 - 01:59
titulek:
Re: Re: Avokáda jsou bezva
datum: 24.8.11 - 17:42
titulek:
Re: Avokáda jsou bezva
datum: 11.11.10 - 23:57
titulek:
datum: 15.1.11 - 19:12
titulek:
neuspech
datum: 10.2.11 - 08:34
titulek:
Re: neuspech
datum: 5.3.15 - 19:09
titulek:
Re: neuspech
datum: 29.2.12 - 17:46
titulek:
avokado
datum: 9.6.12 - 07:41
titulek:
recept na avokádo
datum: 23.11.12 - 17:22
titulek:
Avokádo s cukrom
datum: 26.12.12 - 17:35
titulek:
avokádo po mexicku
rajče, 1 menší cibule, česnek, trochu osolit, zelený pepř, chilli, mňam s pečivem.
datum: 26.2.15 - 15:16
titulek:
Sytí.
datum: 22.12.16 - 15:35
titulek:
Nákup plodů avokáda