Rostlina | Mučenka jedlá (Maracuja) |
Latinsky | Passiflora edulis |
Další názvy | Passionfruit, Passion-fruit, Granadilla |
Chuť | Dužina příjemná navinulá, sladkokyselá, s exotickým aromatem - připomíná meruňky či mango. |
Konzumace | Plod podélně rozřízneme a míšek (rosolovitou dužninu) sníme, semínka při konzumaci nevadí. |
Plody mučenky jedlé mají modrou nebo purpurovou barvu, jsou kulaté nebo oválné až 10cm v průměru.
Marakuja má 3 mm silnou, lysou, pevně kožovitou pokožku. Uvnitř maracuji je velká dutina, obklopená suchou, vatovitou, až 2,5 mm silnou bílou dužninou.
Tata dužina je obklopena míškem s průhlednou pokožku a je naplněn sklovitou, oranžovou dření (to co koncumujeme) se semeny.
Semínka při konzumaci nevadí.
Maracuja obsahuje:
Pevná kožovitá slupka je před uzráním hladká a lesklá, v době zralosti je zvrásněná a nedrží pravidelný kulovitý tvar.
Maracuju oceníte jako stolní ovoce.
V kuchyni se nejčastěji uplatňuje při ochucování nápojů nebo pohárů. Exotická chuť tohoto ovoce vynikne také v ovocných salátech, dezertech, koktejlech, marmeládách či zmrzlinách.
Často se přidává do tropických džusů.
Mučenka je víceletá, na bázi dřevnatící stálezelená liána, jejíž lodyhy dosahují délky okolo 15m.
Má 15 až 20cm velké trojlaločné listy. Květy jsou na 2-5 cm dlouhé stopkách na jejichž koncích jsou tři vejčité, zubaté listeny.
Květy mají zelenavě bílý kalich, který je rozdělen do 5 za květu rozložených cípů, zakončených trnovitým přívěskem. Kališních lístků je pět, jsou volné, v plném květu rozložené nebo ohnuté nazpět. Nad korunními lístky jsou rozloženy dvě kotoučovité korunky, sestavené z 2-3 cm dlouhých, zvlněných, na bázi srostlých, fialových na konci bílých, nitkovitých korunních lístků. Zkrátka úchvatné.
Dnes se pěstuje na plantážích v tropických a subtropických oblastech.
Maracuja je druh mučenky pocházející z Brazílie