Rostlina | Physalis, Mochyně peruánská |
Latinsky | Physalis peruviana |
Další názvy | Židovská třešeň, Kapská srstka, Ananasová třešeň, Zemní třešeň, Měchýřovitá třešeň |
Chuť | Šťavnatá, sladkokyselá a příjemně kořeněná chuť, která se různě přelévá po jazyku, vzdáleně připomína ananas, ale těžko ji s něčím srovnávat |
Konzumace | Kalich se odstraní a jí se bobule. Physalis se také suší, vyrábí se z něj jam, ... Nezralé plody, stejně jako zbytek rostliny jsou jedovaté. |
Zelenožlutá až žlutooranžová třešnička uzavřena v papírově tenkém, zveličeném a měchýřovitě nafouklém žebrovaném kalichu, který má po uzrání šedozelenou barvu. Dužina mochyně má osvěžující sladkokyselou chuť s mimořádně jemným aróma. Nachází se v ní velké množství malých, měkkých a jedlých zrnek.
Physalis obsahuje až 30 mg vitamínu C ve 100 g, provitamín A, z minerálních látek především draslík, fosfor, vápník a další prvky. Sto gramu dřeni má energetickou hodnotu 240 - 250 KJ (cca 60 Kcal).
Papírový obal poskytuje dobrou ochranu a není vhodné jej odstraňovat až do doby spotřeby. Physalis nejlépe chutná syrový a používá se např. do ovocných salátů. Physalis se také podává vařený ve víně a sirupu a připravuje se z nich rosol či zavařenina (hladká slupka zamezuje proniknutí cukru, takže je třeba physalis předem několikrát propíchnout nebo rozpůlit).
Physalis je močopudná a zlepšuje látkovou výměnu, odstraňuje kyselinu močovou a další odpadní látky z těla. Proto se používá při revmatismu, nedostatečnosti ledvin a dně. Physalis je vhodná jako prevence při vytváření močových kamenů. Čerstvá šťáva z physalis potlačuje svědění. Na koupelové kúry při revmatizmu lze použít i nať včetně kalichů rostliny.
Physalis peruviana je asi metrová, jednoletá, v noci kvetoucí plstnatá byliny.
V mnoha tropických a subtropických zemích (pěstuje se v Jižní Africe, Keni, Kolumbii a Novém Zélandu.). Zřídka se pěstovala i ve Střední Evropě.
Jihoamerické Peru.