Thajsky | Lamút |
Rostlina | Sapota |
Chuť | Jemná chuť jakoby karamelových hrušek |
Konzumace | Sapodilla se většinou konzumuje syrová nebo chlazená. Plody se rozpůlí a dužina se vyjídá lžící. Semena se nejí, jsou jedovatá. Slupka se také nejí. |
Plody Sapodilly jsou zploštělé, oválně eliptické anebo kuželovité. Mohou být 5 až 10cm velké.
Nezralá Sapodilla je tvrdá, gumová a velmi trpká. Zralé plody jsou hladké v nedozrálém stavu jsou pokryté světle hnědými šupinkami kůže.
Barva dužiny je od nažloutlé po světle nebo tmavě hnědou, někdy červenohnědá, může být hrubá a poněkud zrnitá nebo hladká, po změknutí velmi šťavnatá, se sladkou vůní podobnou hruškám. Některé plody jsou bez semen, ale normálně můžou obsahovat 3 - 12 snadno odstranitelných semen volně rostoucích ve středové části plodu. Jsou hnědé nebo černé, s jedním bílým krajem, tvrdé, lesklé a asi 2cm dlouhé.
Nezralé plody Sapodilly jsou velmi bohaté na tanin, ale velmi trpké. Zrání odstraňuje tanin s výjimkou malého množství obsaženého ve slupce plodů. Sapodilla obsahuje 8.9 až 41.4mg/100g vitaminu C, , celkový obsah cukrů je cca 11 až 20%.
Semena obsahují 1% sapotinu a 0.08% hořkého rostlinného výtažku, sapotinin. Snědení více než 6 semen způsobí bolesti břicha a zvracení!
Sapodilla se nejčastěji jí syrová nebo chlazená. Je to ideální dezertní ovoce. Slupka se nejí.
Ze sapodilly se může udělat například dezertní omáčka. Vyrábí se oloupáním a procezením zralých plodů přes síto, s přidáním pomerančové šťávy a ozdobená šlehačkou. Dužina se může přimíchat do vaječného krému před pečením.
Plody se někdy smaží v Indonésii. V Malajsii je dusí s limetkovou šťávou nebo zázvorem.
Rozmačkaná dužina se také přidává do palačinek či do těsta běžného chleba před pečením.
Ze sapodilly bylo vyrobeno i víno ve velmi dobré kvalitě.
Významný vedlejší produkt ze stromu je gumový latex nazývaný chicle, obsahuje 15% gumy a 38% pryskyřice. Po mnoho let byl latex používán jako hlavní přísada do žvýkaček, ale v současné době je poněkud zředěny nebo nahrazený latexem z dalších druhů a také syntetickou gumou.
Pevné zralé sapodilly mohou být skladovány po několik dnů v dobrém stavu doma v lednici při 1,5°C. Mohou tak vydržet až 6 týdnů. Plně zralé plody uložené v teplotě 0°C vydrží v dobrém stavu i 1 měsíc.
Sapodilla je vždyzelený pomalu rostoucí vytrvalý tropických strom z čeledi zapotovitých. Na otevřeném prostranství dorůstá do 18m . V lese dorůstá do 30 metrů. Je statný a větru odolný, bohatý na bílý gumovitý latex. Jeho listy jsou stále zelené, lesklé, 7,5 až 11,5cm dlouhé a 2,5 až 4cm široké. Květy jsou malé tvarem připomínají zvon, se 3 hnědými chlupatými vnějšími kališními lístky a 3 vnitřními světle zelenými kališními lístky se 6 tyčinkami. Vyrůstají na štíhlých stopkách.
Sapodilla se začala pěstovat v tropické Americe a západní Indii a přilehlé oblasti. Dále Bahamy, Bermudy, Floridské ostrovy a jižní části Floridy. Začátkem koloniálních časů, byla převezena na Filipíny a později se začala pěstovat ve všech světových tropických oblastech.
Pěstuje se nejvíce v rozsáhlé pobřežní oblasti Indie, kde jsou rozsáhlé plantáže odhadované na 2000ha. Dále se hodně pěstuje v Mexiku. Komerční pěstování se daří na Srí Lance, Filipínách, vnitrozemské údolí Palestiny, jižní a střední Ameriky včetně Venezuely a Guatemaly.
Sapodilla je původní ovocná dřevina Yucatanu a také další blízké části jižního Mexika. Některé odrůdy byly také nalezeny v lesích centrální Ameriky kde byli pěstované odedávna.