Rostlina | Tamarind indický |
Latinsky | Tamarindus indica |
Další název | Tamaryšek, kyselé datle, indické datle |
Chuť | Silně sladkokyselá chuť |
Konzumace | Dužina se může pojídat čerstvá, vařená, sušená, zavařená jako povidla. Z dužiny tamarindu se připravují také osvěžující nápoje a často se využívá jako přísada do jídla. |
Luskovité plody tamarindy, jsou cca až centimetrů dlouhé a dva centimetry široké. Lusky obsahují čtyři až dvanáct jader obklopených červenohnědou až téměř černou kašovitou dření. Dřeň má silně sladkokyselou chuť a má vysokou cukernatost (až 35 %).
Dřeň tamarindu je třeba spotřebovat co nejrychleji. Hodí se k přípravě speciálních kořeněných omáček a také osvěžujících nápojů (vzhledem k obsahu kyselin působí lehce projímavě). Tamarindy se také zpracovávají na čatní a do rýžových a zeleninových pokrmů.
U dovážených tamarindů musíme dbát, aby při podávání dosáhly správné zralosti. Aby lépe snášely přepravu, pěstitelé je dodávají většinou nedozrálé a k dozrání pak často nedochází ve ve správných podmínkách. Jejich chuť pak za mnoho nestojí.
Dozrálé ovoce je obvykle velmi choulostivé, je mu třeba věnovat určitou pozornost a péči a uchovávat je na chladném místě, kde není vystaveno průvanu. Působení tepla vysušuje dužinu a snižuje svěžest plodů. Teplota by neměla klesnout pod osm až deset stupňů Celsia. Důležitá je poměrně vysoká vzdušná vlhkost dosahující pokud možno 85 - 90 procent a dostatečná výměna vzduchu, to přispívá k prodloužení možné skladovací doby. Nevzhledné, přezrálé a poškozené plody je třeba odstranit.
Stromy z čeledi motýlokvětých - tamarindy (Tamarindus indica) jsou středně vysoké stromy dosahující výšky až 20m s hustou pravidelnou korunou.
Původně z afrických tropických oblastí.
Tropické a subtropické oblasti.