Rostlina | Lubenice obecná |
Další názvy | Watermelon |
Latinsky | Citrullus lanatus |
Chuť | Svěží neparně nasládlá chuť a lehké aroma |
Plody jsou kulovité případně u některých odrůd protáhlé. Kůru mají tlustou a hladkou (některé druhy síťovanou). Barva kůry je modrozelená a zelenožlutá s nepravidelnými podélnými pruhy. Vodní melouny dosahují váhy až 15kg. Nejtěžsí známý meloun vážil přes 120kg.
Dužina je jasně červená, křehká. Existují i odrůdy se žlutou dužinou.
Ve vnitřku dužniny se nachází rovnoměrně rozmístěná černá semena. Existuje již i odrůda Bouquet od španělské firmy Anecoop, která je bez semen. Melouny jsou pěstovány speciálním postupem a nejsou geneticky modifikované.
Obsah látek v malounu
Meloun je díky vysokému obsahu vody výborný zavodňovací zdroj pro organismus. Meloun je močopudný. Využívá se při léčbě ledvinových potíží. Meloun pomáhá stabilizovat poměr vody a soli v organismu.
Jemná vláknina dužniny posiluje stěny střev a současně podporuje slabě i vylučování stolice.
Podle studie texaských odborníků vodní meloun obsahuje látku citrulin která pozitivně působí na erekci. Účinek se posiluje pravidelnou konzumací. Nejvíce citrulinu je ve slupce a bílé části dužiny.
Melouny jsou nízkokalorické, ale dovedou zasytit. Proto se využívají při různých dietách.
Vysoký obsah vody, vitamínu A a C také dovoluje použít dužinu melounu jako balzám na spálenou kůži.
Nejvhodnější jsou melouny s váhou 2 až 3 kg.
Nejprve vezmeme meloun mezi dlaně a zkusíme ho stlačit. Pokud vydává vrzavý zvuk, tak je zralý.
Dále meloun poklepeme. Melouny v dobrém stavu vydávají dutý tón. Příliš dutý zvuk, ale naznačuje přezrálost.
Dobrým vodítkem je také suchá stopka - zralý meloun.
Pruhované melouny (nejčastěji Řecké) bývají většinou sladší než celozelené (Slovensko, Maďarsko).
Nekupujte meloun s otlačenou anebo měkkou slupkou.
Vodní melouny jsou k dostání od začátku léta do podzimu.
Meloun v celku lze skladovat i několik týdnu, ale během této doby stále probíhá zrání. U melounů s porušenou kůrou dochází k rychlému kažení.
Používáme nejčastěji rum anebo vodku. Alkohol do melounu dostaneme buď pomocí injekční stříkačky, nebo uděláme do melounu díru a naléváme pomocí trychtýře (také lze láhev zapíchnout přímo do melounu).
Následně meloun necháme den v ledničce. Alkohol se naváže na dužinu. Dužinu poté konzumujeme.
Oblasti Afriky. Údajně poušť Kalahari.
Melouny se k nám se dovážejí většinou z Itálie, Španělska, Řecka, Kypru a Izraele.