Rostlina | Nashi |
Latinsky | Pyrus pyrifolia (japonská), Pyrus ussuriensis (čínská) |
Další názvy | Naši, Japonská hruška, Jablkohruška, Asijská hruška, Čínská hruška, oriéntální hrušně |
Chuť | Chutná jako sladká hruška |
Konzumace | Jako jablko, slupka je jedlá, ale je dobré ji důkladně omýt |
Plody nashi jsou žluté a pevné, podobají se jablku. Mají nejčastěji kulovitě oválný tvar, někdy mírně zploštělý, s dlouhou stopkou. I když plody některých odrůd mohou dosáhnout hmotnost až jeden kilogram, průměrně váží 150 až 200 gramů. Slupka je většinou bronzově zlatavé barvy, bývá suchá a silná. Dužnina je bílá, křupavá, ale zároveň šťavnatá, sladká a málo kyselá. Ve středu plodů je několik černých semínek.
Obsah vitamínů je nízký
Nashi má diuretický efekt, podporuje trávení, zmírňuje kašel, oddaluje žízeň a eliminuje účinky alkoholu.
Hrušky Nashi se obvykle prodávají jednotlivě zabalené, protože jsou velmi citlivé na omačkání a tlak. Při poškození, nebo nakrájení rychle hnědne.
Při vysoké vlhkosti a teplotě 0 až 1 °C se může uchovávat tři až šest měsíců. Narozdíl od hrušek při dozrávání nezměknou.
Požívají se jako neoloupané čerstvé ovoce, po oloupaní však jsou sladší. Plátky nashi se hodí do ovocných salátů, kompotů, moučníků a sladkých pokrmů. Dušená se hodí ke zvěřině. Ihned po nakrájení je třeba je zakapat citronovou šťávou, aby nezčernaly. Připravuje se z nich také marmeláda.
Strom je podobný jabloním a hruškám.
Japonsko, Čína. Japonský typ se rozšířil na Nový Zéland, do Austrálie, Čile a USA (Kalifornie a Washington).
Japonsko, Čína.