kategorie: Ovoce


Granátové jablko - Základní popis

Plod  
RostlinaMarhaník granátový
LatinskyPunica granatum
ChuťAromatické ovoce se sladkokyselou chutí
Konzumace  Nejlepší způsob konzumace je rozkrojit a vybírat jednotlivá semínka.

Plod

Řez plodem granátového jablka - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti Až 12 cm v průměru velký plod se zakulaceným šestiúhelníkovým tvarem. Pod tlustou, tvrdou slupkou je šest až dvanáct pouzder, v nichž se ve sladkém červeném, bílém či růžovém rosolovitém míšku nachází semena. Celkový počet semen v jednom plodu zpravidla přesahuje 600.

Granátová jablka obsahují cca 77 % vody, velké množství sodíku a cukrů. Z vitamínů jsou významně zastoupeny vitamín B a C, v menší míře pak i vitamín A. Energetická hodnota kolem 250 KJ tj. asi 60 Kcal. na sto gramů.

Slupka granátového jablka a vnitřní přepážky mají vysoký obsah hořkých látek, např. kyseliny taninové, které mají obstipační (stavěcí) účinek. Jedlé části granátových jablek působí projímavě.

Granátová jablka se celkem dobře skladují. A poměrně dlouho. Mají totiž silnou kožovitou slupku. I když slupka ztvrdne, zachová si jablko šťávu. Čím je slupka tenčí, tím je jablko sladčí.

Popis rostliny

Až 2m vysoký, hustě větvený, listantý keř nebo až 5m vysoký strom se zkrouceným kmenem. Opadavý. Listy jsou vstřícné, vejčitě kopinaté, celokrajné a řapíkaté. Květy jsou červené, přisedlé. 5-8 korunních plátků. Může se dožít až 200 let.

Výskyt

Středomoří, Indie, Argentina, USA a po celé Asii. Za nejkvalitnější jsou považovány plody z Íránu. Sklizeň probíhá v září až listopadu, výjimečně i dříve.

Původ

Marhaník pochází původně z malého ostrova Sokotra u pobřeží Somálska, kde byl endemitem. Odtud jej lidé rozšířili přes Írán do celého Středomoří. 

obrázky k článku
Granátovník - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiNedozrálé jablko na stromě - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiGranátová jablka - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiGranátové jablko - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiGranátová jablka - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti
05.jpg - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiVnitřek granátového jablka - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti

související
Ve studené i teplé kuchyni, do nápojů, v kosmetice a využíváno je dřevo.
Granátová jablka se rozmnožují hlavně řízkováním, ale jde to i semeny.

Příspěvků: 7Komentáře

 
 Sladčí?
bod 1.2.10 - 21:22
 
 Chuť
Helper 4.9.10 - 01:13
 
 
 Re: Chuť kyselá
sisi 7.7.18 - 19:41
 
 strašně zdravé ovoce
Tnegap 6.12.12 - 21:24
 
 strašně zdravé ovoce
Tnegap 6.12.12 - 21:24
 
 sladčí...
Zdeněk Navrátil (gogos) 28.12.14 - 10:05
 
 Některé kyselé,jiné lepší.
jkla 26.2.15 - 15:23
 
reklama