Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s naším používáním souborů cookie. Další informace

 
kategorie: Ovoce > Melouny > Cantaloupe


Meloun Cantaloupe - popis

Kokosový  
Další názvyKantalupský meloun, Ananasový meloun, Meloun bradavčitý, Charentais (podobná odrůda), Muskmelon
LatinskyCucumis melo
ChuťSladká a aromatická, podpobná ananasu.

Plod

Kulovitý plod váží okolo jednoho kilogramu.
Kůra má nazelenalou barvu s výraznou vystupující síťovitou kresbou.
Konzistence dužiny je podobná mangu. Dužina je naoranžovělá (meruňková).

Kantalup - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti Nutriční hodnota (100g)

  • Energie: 35 kcal
  • Bílkoviny: 0,84g
  • Tuky: 0,19g
  • Uhlohydráty: 8,16g (z toho cukry 7,86g)
  • Vláknina: 0,9g


Vitaminy

Cantaloupe je dobrým zdrojem vitamínu A, betakarotenu a vitamínu C (obsahuje doporučenou denní dávku).

  • A: 169µg
  • B1: 0,072mg
  • B2: 0,019mg
  • B3: 0,734mg
  • B5: 0,105mg
  • B6: 0,072mg
  • C: 36,7µg

Kantalup - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti Minerály (mg)

  • Vápník: 9
  • Železo: 0,21
  • Hořčík: 12
  • Fosfor: 15
  • Draslík: 267
  • Sodík: 16
  • Zinek: 0,18
  • Mangan: 0,04
  • Měď: 0,04
  • Selen: 0,40

Nákup a skladování

Zralý meloun poznáme podle toho, že je v poměru ke své velikosti dost těžký a příjemně voní. U stopky by měl být mírně měkký.

Pokud katalup nevypadá zrale, můžeme ho nechat několik dní dozrát při pokojové teplotě.

Meloun je obvykle k dostání od září do května.

V chadu vydrží až 6 dní při zachování všech výživových hodnot.

Využití

Nejčastěji se konzumuje bez další úpravy. Dále se používá v salátech anebo jako součást zmrzliny.

Původ

Meloun cantaloupe pochází z Indie a Afriky.

Pojmenován podle obce Cantalupo blízko Tivoli (Itálie). Cantaloupe se začal pěstovat na počátku 18. století ze semínek dovezených z Arménie.

obrázky k článku
Meloun Cantaloupe - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiMeloun Cantaloupe - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiKantalup - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiKantalup - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiMeloun Cantaloupe - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti
Kantalup - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiKantalup - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiKantalup - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiCantaloupe - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiCantaloupe - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti
Cantaloupe - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikostiCantaloupe - kliknutím zobrazíte obrázek v plné velikosti

související
Melouny Charentais jsou velmi populární ve Francii. Plod je kulový se světlezelenou kůrou s tmavými podélnými pruhy. Dužina má barvu meruněk.
Název této odrůdy cukrového melounu znamená v překladu "kůže ropuchy". Ve španělsku velmi oblíbený meloun.
Slupka melounu je žlutá, hladká. Chuť sladká, osvěžující a lehká. Dužina melounu má Jemné medové aroma. Cukrový meloun je k dostání od září do května.
Gallia - je malý kulatý cukrový meloun z variant melounů síťovaných. Při dozrávání se jeho barva mění od zelené do zlatožluté. Chutí připomíná nektarinky.

Příspěvků: 0Komentáře

 
reklama