Další názvy | Kantalupský meloun, Ananasový meloun, Meloun bradavčitý, Charentais (podobná odrůda), Muskmelon |
Latinsky | Cucumis melo |
Chuť | Sladká a aromatická, podpobná ananasu. |
Kulovitý plod váží okolo jednoho kilogramu.
Kůra má nazelenalou barvu s výraznou vystupující síťovitou kresbou.
Konzistence dužiny je podobná mangu. Dužina je naoranžovělá (meruňková).
Vitaminy
Cantaloupe je dobrým zdrojem vitamínu A, betakarotenu a vitamínu C (obsahuje doporučenou denní dávku).
Zralý meloun poznáme podle toho, že je v poměru ke své velikosti dost těžký a příjemně voní. U stopky by měl být mírně měkký.
Pokud katalup nevypadá zrale, můžeme ho nechat několik dní dozrát při pokojové teplotě.
Meloun je obvykle k dostání od září do května.
V chadu vydrží až 6 dní při zachování všech výživových hodnot.
Nejčastěji se konzumuje bez další úpravy. Dále se používá v salátech anebo jako součást zmrzliny.
Meloun cantaloupe pochází z Indie a Afriky.
Pojmenován podle obce Cantalupo blízko Tivoli (Itálie). Cantaloupe se začal pěstovat na počátku 18. století ze semínek dovezených z Arménie.