Latinsky | Cucumis melo |
Další názvy | Galia |
Chuť | připomíná nektarinky |
Konzumace | Nejlépe chutná mírně vychlazený. Dobře vyzrálé plody jsou velice šťavnaté. Po rozkrojení melounu Galia se vydlabou semínka a lžičkou se konzumuje dužnina. Může být součástí salátů. |
Meloun Galia je jednou z variant melounů síťovaných. Je to kultivar cukrového melounu.
Plod má žlutavou kůru se zelenavým nádechem a lehce zelenými žebry, jemně žilkovanou u stopky a květu.
Barva slupky se při zrání mění od zelené do zlatožluté.
Dužina je pevná podobná medovému melounu. Barva je nazelenalá až bílá.
Výživová hodnota ve 200 gramech:
Plně nevyzrálé melouny lze nechat několik dní dozrávat při pokojové teplotě. Dlouhé skladování v chladničce není doporučeno.
Melouny koupené od května do října byli sklizeny ve Španělsku, od července do října v Itálii a v Řecku, od dubna do prosince v Izraeli a od ledna do března v Jižní Africe.
Asie
Pěstování
Španělsko, Itálie, Řecko, Izrael, Jižní Afrika.